iulie 1, 2016

Prezentare

Centrul cultural istoric „Cuconeștii Vechi” este amplasat pe malul Prutului, în preajma lacului de acumulare Costești-Stânca („Marea Galileei” a Basarabiei), pe teritoriul comunei Cuconeștii Noi din raionul Edineț al Republicii Moldova.

IMG_0003

Rezervația cultural-naturală „Cuconeștii Vechi” are un statut special și constituie unul din cele mai importante situri culturale și arheologice din Republica Moldova. Loc impregnat de istorie, poartă o amprentă adâncă a tuturor frământărilor dar și a avânturilor care s-au perindat de-a lungul timpului pe pământurile noastre.

IMG_0433

În același context, situl este și un important punct pe harta spiritualităţii naţionale, fiind baștina multor generaţii care s-au născut și au crescut în legea Ortodoxă, având ca figură proeminentă pe vrednicul de pomenire părinte Arhimandrit Sofian Boghiu – luminător contemporan al întregului neam.

DSCN1945

Astfel, rezervația cultural-naturală „Cuconeștii Vechi”, reprezintă atât un teren fertil pentru cercetători, fie ei istorici, etnografi, sau teologi, cât și un loc de regăsire și regenerare spirituală pentru toţi cei dornici de liniște, credinţă și autenticitate.