Prima ediție a Taberei de lucru „Casa Memorial Arhimandrit Sofian Boghiu” desfășurată la Cuconeștii Vechi

În perioada 2-4 iulie, la Cuconeștii Vechi, Edineț s-a desfășurat Prima ediție a Taberei de lucru „Casa Memorial Arhimandrit Sofian Boghiu”, cu participarea unui grup de tineri din cadrul parohiei „Sf. Irh. Spiridon al Trimitundei” din Chișinău.

Acum câțiva ani, mai mulți locuitori ai satului Cuconeştii Vechi, au înființat Asociația cultural-istorică „Noua Galilee”, la iniţiativa acestora au demarat un șir de lucrări pe malul pitoresc al Prutului, în raza fostei comune Cuconeștii Vechi. Pe stânca de pe malul abrupt al Prutului a fost înălțată o răstignire din piatră de Cosăuți, iar în preajma acesteia s-a amenajat un minunat foișor cu o vedere panoramică către râul Prut.

Pentru a înveșnici memoria marelui duhovnic al neamului Arhim. Sofian Boghiu, originar din Cuconeștii Vechi a fost procurată o casă bătrânească – singura urmă de așezare geografică rămasă după dispariția fostului sat Cuconeștii Vechi. Odată cu construcţia Nodului Hidrotehnic ”Costeşti-Stînca”, o bună parte a satului a fost sortită peirii, iar străvechea vatră a cuconeştenilor a fost acoperită în mare parte de apele lacului de acumulare.

În ultimii doi ani au fost efectuate lucrările de consolidare cu beton armat a fundației; a fost restaurat acoperișul din țiglă și parțial prispa din piatră de Cosăuți.

Evenimentul de suflet cu implicarea tinerilor a fost organizat de către Asociația cultural-istorică „Noua Galilee” și parohia „Sf. Irh. Spiridon al Trimitundei” din Chișinău.

Părintele Mihail Bortă, unul dintre inițiatorii primei Tabere de lucru la Casa Memorial „Arhimandrit Sofian Boghiu” ne-a relatat următoarele:

„La baștina marelui duhovnic Arhimandrit Sofian (Boghiu), cu aportul Asociației cultural-istorice „Noua Galilee” se desfășoară de câțiva ani lucrările de restaurare a Casei Memorial „Arhimandrit Sofian Boghiu”, din cadrul Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi”.

„Împreună cu acești bravi tineri ai comunității noastre a Sfântului Ierarh Spiridon, am muncit cu Doamne ajută timp de trei zile la această tabără de lucru, iar, la final ne-am propus să revenim aici, oridecâte ori vom avea posibilitatea, pentru a duce la bun sfârșit această lucrare.

Cu acest prilej lansăm un apel către toți cei care l-au cunoscut pe Părintele Sofian, fii și fice duhovnicești, să se implice în măsura posibilităților la realizarea acestei, să-i zic așa cum simt, chemări de suflet – Casa Memorial „Arhimandrit Sofian Boghiu”.

Dacă și frățiile voastre doriți să puneți umărul (care cu un gând bun, care cu munca fizică, care cu o donație) la realizarea acestui simbol, în memoria vrednicului de pomenire Părintelui nostru Arhimandrit Sofian, vă rog să mă contactați la nr. de telefon: +373 68559904, disponibil și pe Viber și WhatsApp. (Preot Mihail Bortă).”

***

Arhimandritul Sofian Boghiu, cunoscut duhovnic al românilor, supranumit de părintele Cleopa Ilie apostolul Bucureștilor, a fost deopotrivă pictor bisericesc și mărturisitor al credinței, pentru care a și fost întemnițat între anii 1958-1964.

Părintele Sofian, trecut la cele veşnice în 14 septembrie 2002, a rămas în conștiința celor care l-au cunoscut ca un duhovnic blând, smerit, răbdător și lesne iertător.

Apreciat deopotrivă de autoritățile eclesiale cât și de credincioși, Părintele Sofian a format zeci de tineri care mai târziu au ajuns oameni de nădejde ai Bisericii și ai societății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *