Marele Duhovnic al neamului, Arhimandritul Sofian (Boghiu), comemorat în satul de baștină – Cuconeștii Vechi

Sâmbătă, 7 octombrie, 2017, pe teritoriul Complexului Memorial „Arhimandrit Sofian Boghiu”, parte a Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi”, a fost săvârșită o Panihidă pentru marele duhovnic al neamului – Arhimandritul Sofian Boghiu. În această zi vrednicul de pomenire părintele Sofian, ar fi împlinit 105 ani.

Evenimentul a fost organizat de Asociația cultural-istorică ”Noua Galilee” în colaborare cu Primăria și Gimnaziul din s. Cuconeștii Noi, r. Edineț.

 

Satul Cuconeştii Vechi a trăit o tragedie adevărată între anii 1975-1978, când odată cu construcţia Nodului Hidrotehnic ”Costeşti-Stînca”, o bună parte a satului a fost sortită peirii, iar străvechea vatră a cuconeştenilor a fost acoperită în mare parte de apele lacului de acumulare.

Acum câțiva ani, un grup de cuconeșteni, în frunte cu Ion Bortă și Natalia Voina, au înființat Asociația cultural-istorică ”Noua Galilee”, prin care se încearcă recuperarea acestui colț de rai numit Cuconeștii Vechi.

În acest sens, a fost identificat și amenajat cimitirul de altă dată. S-a lucrat la delimitarea hotarului fostei biserici cu hramul Sf. Arh. Mihail. S-a procurat un teren pentru amenajarea casei muzeu ”Părintele Sofian Boghiu”, s-a reparat monumentul eroilor satului și s-au instalat plăci comemorative pe locul principlalelor edificii de altădată.

Pe stânca de pe malul abrupt al Prutului, unde obișnuia să petreacă în ultimele sale vizite părintele Sofian, a fost ridicată o răstignire din piatră de Cosăuți, iar în preajmă s-a amenajat o terasă cu vedere către malul pitoresc al Prutului.

Anul trecut, cu Ajutorul Domnului, a fost finisat foișorul părintelui Sofian, parte din Memorialul „Arhimandrit Sofian Boghiu”. Acest edificiu, aidoma unui cuib de rândunică, domină acum întreaga împrejurime și poate fi observat de la câțiva zeci de kilometri de pe ambele maluri ale Prutului.

La eveniment au participat primarul localității dna Irina Chimacovscaia, directorul gimnaziului din satul nou, dna Natalia Voina, împreună cu un grup de profesori și elevi.

Părintele paroh din Cuconeștii Noi, prot. Vadim Axenti împreună cu pr. Mihail Bortă, redactor-șef al portalului Moldova ortodoxă – www.ortodox.md, consilier al Direcției mitropolitane, au înălțat rugăciuni pentru odihna și iertarea păcatelor pururea pomenitului părinte Arhimandrit Sofian și a fratelui său, ierodiaconul Luca, dar și a ieromonahului Constantin (Cristea), cel care și-a dus cu demnitate crucea în cele mai grele vremuri de prigoană a Bisericii.

Slujba de pomenire a fost urmată de un concert de cântare duhovnicească, prezentat de către Grupul coral bărbătesc „Gnosis” din Chișinău (dirijor Dl Serghei Crudu, doctorand în Teologie Ortodoxă al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) în memoria Sfinților Închisorilor, iar elevii gimnaziului din Cuconeștii Noi au venit cu un recital de cântece duhovnicești și poezie.

La final, a urmat o excursie pe malurile Prutului, în perimetrul fostei comune Cuconeștii Vechi, cu o vizită la cimitirul străvechi, prestolul bisericii dărâmate în vremurile de tristă amintire și șantierul viitoarei Case-Muzeu Arhimandrit Sofian (Boghiu).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *