Sfânta Lumină a ajuns pe malul Prutului la Cuconeștii Vechi. HRISTOS A ÎNVIAT!

Anul acesta, în dimineața Învierii Domnului, Sfânta Lumină a ajuns pentru prima dată pe malul Prutului la Cuconeștii Vechi.

Ierusalim-Chișinău-Horodiște-Cuconeștii Vechi, acesta a fost traseul parcurs de Focul Sfânt, ce în fiecare an pogoară la Biserica Mormântului Domnului din Ierusalim.

În perioada interbelică, cuconeștenii și horodiștenii pentru prima dată au auzit despre marea minune ce se petrece an de an la Ierusalim, Pogorârea Sfintei Lumini, din mărturisirile pelerinilor ce mergeau pe jos de la Poceaev la Ierusalim.

Tânăra cuconeșteancă Anisia Moroșanu, în anul 1932 s-a alăturat acestui pelerinaj, mergând până la Ierusalim și închinându-se la Mormântul Domnului, întorcându-se peste un an și trei luni la baștină a adus vestea celor de acasă despre Minunea Pogorârii Focului Sfânt.

La întoarcerea din Țara Sfântă, pentru că exista pericolul de a cădea în sclavie, pelerinii mergeau numai noaptea, fiind nevoiți să stingă până și candela în care păstrau cu sfințenie Lumina Sfântă. Dacă spre Ierusalim au mers 3 luni, la întoarcere au făcut aproape 9 luni…. ajungând în miez de decembrie acasă și salutându-i pe cei dragi cu salutul pascal HRISTOS A ÎNVIAT!

Au trecut de atunci 85 de ani de uitare… până astăzi, 16 aprilie 2017, când în zorii Duminicii Pascale, nepotul Anisiei Moroșanu, Ion fiul lui Simeon Bortă, după participarea la Slujba Învierii în biserica din Horodiște, a adus Sfânta Lumină pe malul Prutului la cimitirul din Cuconeștii Vechi, acolo unde odihnesc somnul de veci strămoșii cuconeștenilor…

HRISTOS A ÎNVIAT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *