INVITAȚIE. Vineri, 7 octombrie – Slujba de sfințire a Complexului Memorial „Părintele Sofian Boghiu”

DSCN3027

Asociația cultural-istorică ”Noua Galilee” în colaborare cu Primăria s. Cuconeștii Noi, r. Edineț, Vă invită în data de 7 octombrie, ora 12.00, la slujba de sfințire a Complexului Memorial „Părintele Sofian Boghiu”, parte a Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi”.

Slujba de sfințire va fi urmată de o Panihidă pentru părintele arhimadrit Sofian Boghiu, originar din Cuconeștii Vechi (care în această zi va împlini 104 ani de la naștere) și pentru toți cuconeștenii trecuți la cele veșnice.

La final va avea loc un concert de cântare duhovnicească, prezentat de către elevii gimnaziului din Cuconeștii Noi, apoi o excursie pe malurile pitorești ale Prutului.

 

Centrul cultural-istoric „Cuconeștii Vechi”

 

Scurt istoric:

Prima menţionare documentară a satului Cuconeşti datează din 1606-1607. Pe vatra satului au fost găsite rămăşiţele unei staţiuni din paleoliticul mijlociu. Tot aici au fost identificate vechi aşezări umane datând din paleoliticul târziu şi o aşezare tripoliană.

În 1817 Satul Cuconeşti se afla în proprietatea consilierului de stat Sandu Feodosiu, care stăpînea 51 de gospodării ţărăneşti, 250 fălci de arătură, 450 fălci de fânaţuri. În 1858 Cuconeştii ajung în stăpînirea generalului Pavel Grabbe, având la acea dată 70 de familii ţărăneşti. În 1875 în sat erau 98 de gospodării în care trăiau 559 de locuitori.

Satul Cuconeştii Vechi, a trăit o adevărată tragedie între anii 1975-1978, când odată cu construcţia hidrocentralei de la Costeşti – Stânca, o bună parte a satului a fost sortită peirii, iar străvechea vatră a cuconeştenilor a fost acoperită în mare parte de apele lacului de acumulare.

Nionila Dodu era primar al satului în acea perioadă. Deși trecută de 80 de ani, femeia ține minte cu precizie numărul de locuitori și gospodării din Cuconeștii Vechi. „Eram 2 758 de suflete. Aveam Casă de cultură mare, cu două etaje, primărie, punct medical, școală, o biserică de toată frumusețea. Au fost toate făcute una cu pământul. Dar cel mai important lucru pe care l-am pierdut este sufletul satului. În Cuconeștii Vechi exista o cultură aparte. Acolo, oamenii sărbătoreau împreună Nașterea Domnului, Paștele, iar hramul era hram. Lumea era credincioasă, săritoare la nevoie. Nu a mai rămas nimic din toate acestea. Ne-am amestecat”, recunoaște ea cu ochii scăldați în lacrimi.

Acum câțiva ani, un grup de cuconeșteni, în frunte cu Ion Bortă și Natalia Voina, au înființat Asociația cultural-istorică ”Noua Galilee”, prin care se încearcă recuperarea principalelor edificii din Cuconeștii Vechi, unde au mai rămas doar două case părăsite.

În acest sens, a fost identificat și amenajat cimitirul satului, acum se lucrează la delimitarea hotarului fostei biserici cu hramul Sf. Arh. Mihail, s-a cumpărat un teren pentru amenajarea casei muzeu ”Părintele Sofian Boghiu”, s-a reparat monumentul eroilor satului și s-au instalat plăci comemorative pe locul principalelor edificii de altădată.

Anul trecut, pe locul unde obișnuia să petreacă în ultimele sale vizite părintele Sofian, s-a ridicat o răstignire din piatră de Cosăuți, iar în preajmă s-a amenajat o terasă cu vedere către r. Prut, care în ziua comemorării părintelui 7 oct. 2015, au fost sfințite de un sobor de slujitori.

Anul acesta, pe final de vară, membrii Asociației au finisat încă o parte din lucrările Complexului Memorial „Părintele Sofian Boghiu”. Trei luni, atât au durat lucrările de construcție a unui foișor amplasat pe un vârf de stâncă paleolitică, unde se deschide o priveliște splendidă spre apele Prutului. Aici părintele arhimandrit Sofian (Boghiu) de fiecare dată când venea în satul de baștină Cuconeștii Vechi, avea obișnuința să petreacă în rugăciune și contemplație ore în șir pe vârful acestei stânci.

Foișorul părintelui arhimandrit Sofian (Boghiu) domină acum întreaga împrejurime. Acesta poate fi observat de la câțiva zeci de kilometri de pe ambele maluri ale Prutului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *