Complexul Memorial „Părintele Sofian Boghiu” – un loc deosebit de pitoresc pe malul Prutului

20

În ultima zi din această vară, am primit vești bune din partea membrilor Asociației obștești „Noua Galilee”, care de câțiva ani își desfășoară activitatea pe malul Prutului în perimetrul fostului sat Cuconeștii Vechi din raionul Edineț.

Pe final de vară, membrii Asociației au finisat încă o parte din lucrările Complexului Memorial „Părintele Sofian Boghiu”, parte a Centrului cultural-istoric „Cuconeștii Vechi”.

Trei luni, atât au durat lucrările de construcție a unui foișor amplasat pe un vârf de stâncă paleolitică, unde se deschide o priveliște splendidă spre apele Prutului. Aici părintele arhimandrit Sofian (Boghiu) de fiecare dată când venea în satul de baștină Cuconeștii Vechi, avea obișnuința  să petreacă în rugăciune și contemplație ore în șir pe vârful acestei stânci.

Recent a fost instalată cupola foișorului, iar în vârf urmează să fie instalată și o cruce. Foișorul părintelui arhimandrit Sofian (Boghiu) domină acum întreaga împrejurime. Acesta poate fi observat de la câțiva zeci de kilometri de pe ambele maluri ale Prutului.

Natalia Voina, Director al Gimnaziului din Cuconeștii Noi și membru al Asociației „Noua Galilee”, ne-a relatat următoarele: „Din primavara anului 2010, de când a fost înlăturată sârma ghimpată de pe Prut, am fondat Asociația „Noua Galilee”, care și-a propus drept scop crearea unei rezervații naturale și a unui Centru cultural-istoric pe teritoriul fostului sat Cuconeștii Vechi. Acest foișor, ca din poveste, este a treia lucrare realizată în cadrul Complexului Memorial „Părintele Sofian Boghiu” – parte din Centrul cultural-istoric „Cuconeștii Vechi.

O Troiță din fier vechi pe malul Prutului, la intrarea în cimitirul cuconeștean de altă dată a fost înalțată în primăvara anului 2011. În 2014 am lucrat la edificarea unui Memorial din piatră de Cosăuți pe locul fostei biserici „Sf. Arh Mihail”. De asemenea, în toamna anului 2015, puțin mai sus de locul pe care este amplasat astăzi  foișorul, am ridicat o Troiță din piatră de Cosăuți.

Pentru următorii ani ne propunem, cu Ajutorul Domnului, să realizăm și alte lucrări frumoase și anume: edificarea pe malul Prutului a Casei memoriale „Părintele Sofian Boghiu” și  amenajarea în cadrul acesteia a unui Muzeu a ținutului”, a precizat Natalia Voina.

Totodată, Asociația „Noua Galilee” preconizează pentru data de 7 octombrie – slujba de sfințire a Complexului Memorial „Părintele Sofian Boghiu” și o Panihidă pentru părintele arhimadrit Sofian Boghiu (care în această zi va împlini 104 ani de la naștere) și pentru toți cuconeștenii trecuți la cele veșnice.

1 thought on “Complexul Memorial „Părintele Sofian Boghiu” – un loc deosebit de pitoresc pe malul Prutului

  • Sunt impresionata pana la lacrimi de aceasta veste. Pe de o parte, cu adevarat sufletul tresalta de bucurie ca Parintele Sofian va mangai multe suflete de acolo, de la Cuconestii Vechi, iar pe de alta parte simt ca Parintele se retrage pe alte inaltimi duhovnicesti, in alte tinuturi, de neatins, unde il vor putea urma numai cei cu totul si cu totul minunati…
    Cu dragoste,
    Maria-Roxana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *