Vladimir Bulat: despre biserica din lemn de la Măcăreuca, anul 1793

Pentru prima dată, în anul 1793, este consemnată documentar existenţa unei biserici de lemn la Măcăreuca.

La 1793 este consemnată existenţa unei biserici de lemn, acoperită cu paie. Nu încape îndoială că e vorba de biserica din lemn care a ajuns până în zilele noastre. În anul 1874, această bisericuţă a fost reparată. Timp de secole ea a fost mama spirituală a creştinilor din Măcăreuca, a familiei boiereşti şi a celor care au trudit pe moşia dinastiei Russo“.

Aceste rînduri sunt spicuite de pe blogul care semnalează re-descoperirea unei superbe bisericuţe din lemn, aflată în satul Măcăreuca, în părţile Sorocii, între satul Cotova şi colonia Zguriţa, după cum ne informează Dicţionarul Geografic al Basarabiei, redactat şi publicat în 1904, de Zamfir Arbore. Pe atunci satul avea: “77 de case, cu o populaţie de 807 suflete, ruteni şi români, biserică, şcoală elementară rusească; prisăci (75 de stupi); 203 vite mari” (op. cit. ed. II, Chişinău, 2001, pag.140).

Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituie 553 de oameni, 48.10% fiind bărbaţi iar 51.90% femei. Structura etnică a populaţiei arată astfel: 98.19% – moldoveni/români, 0.90% – ucraineni, 0.72% – ruşi, 0.00% – găgăuzi, 0.00% – bulgari, 0.00% – evrei, 0.00% – polonezi, 0.00% – ţigani, 0.18% – alte etnii.

În ce mă priveşte, cred că sensibilizarea publică încă nu s-a produs pentru susţinerea şi restaurarea acestui minunat monument! Moldova are reale şanse acum să obţină finanţări pentru conservarea monumentelor sale, dacă va şti să scrie proiecte pe de o parte, iar de cealaltă – dacă se va şti cum se conving oamenii locali cu bani. Dar pentru asta, în acest caz concret, e nevoie de o identitate juridică, un ONG, o persoană fizică autorizată etc.

Apelul nu poate fi auzit, nici promovat atîta vreme cît nu există un ”tutore” al acestui monument, care să se ocupe de o strategie de conservare şi restaurare, de corespondenţă cu autorităţile şi cu specialiştii, de colectarea de fonduri, de gestionarea acestora, de punerea monumentului într-un circuit turistic şi cultural, de editarea unor materiale informaţionale, texte istorice etc.

Cred cu tărie că bisericuţa ţărănească din Măcăreuca este un monument de mare importanţă pentru istoria culturii artei, şi a sensibilităţii ţărăneşti est-europene, înrudindu-se cu specimene similare dinMaramureşUcrainaPolonia şi Slovacia; de unde deducem că marea artă a lemnului a coborît dinspre Europa centrală pînă spre nodrul Basarabiei. Bucovina şi nordul Moldovei au conservat cîteva astfel de exemple. Cea din Măcăreuca – devine un reper! Dar ea trebuie neapărat salvată în datele ei instrinseci, pînă nu e prea tărziu…

Sursa: http://ochiuldeveghe.over-blog.com/article-biserica-din-lemn-de-la-m-c-reuca-ante-1793-96713368.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *