70 de ani de la primul val de deportări din Basarabia și Bucovina de Nord

Astăzi, 12 iunie, se împlinesc 70 de ani de la primul val de deportări din Basarabia și Nordul Bucovinei, formă a represiunii politice pusă în practică de autoritățile URSS împotriva așa-ziselor elemente antisovietice. Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953.

Operațiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 (ora 2.30) și a cuprins teritoriile anexate de URSS de la România în iunie 1940. De organizarea deportării s-a ocupat Biroul politic al CC al PC URSS. Listele cu deportați au fost făcute de NKVD pe bază de denunțuri, ținându-se cont de pregătirea și activitatea capului familiei, de averea sa și de faptul că a colaborat cu administrația românească.

Urmau să fie ridicate peste 30 de mii de persoane, dintre care 6 mii urmau să fie arestate, iar restul – deportate (inclusiv cca 15 mii de locuitori din RSS Moldovenească). Contingentul deportat era distribuit în felul următor: capul familiei, arestat, era izolat de soție și copii și dus în lagărul de muncă forțată, în GULAG. Ceilalți membri ai familiei erau trimiși în Siberia sau Kazahstan.

Al doilea și al treilea val de deportări au avut loc la 5 spre 6 iulie 1949 (cel puțin 35 mii de oameni) și respectiv la 31 martie – 1 aprilie 1951 (6 mii de oameni).

Veşnică odihnă dă-le, Doamne, celor care nu s-au mai întors din Gulagul sovietic, sau au trecut la cele veşnice după ce au supravieţuit calvarului siberian!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *